Антонио Василев

АНТОНИО ВАСИЛЕВ

Роден 1967г. в София. Завършва столичния Техникум по керамика и декорация на стъкло.Икономическия университет в София с магистратура по Международни отношения, Шуменския университет с две специалности- Държавна администрация и Богословие.
Започва да се занимава с частен бизнес, но запазва страстта си към изкуството и опазването на културно- историческата памет.Наследява ги от семейството. Прабаба му Златка Сузмиян получава художествено образование в Рим и Париж.
През 1946г. заминава в САЩ, където се утвърждава като творец сред най-добрите американски художници – реалисти, със своята галерия в Манхатън, Ню Йорк.
Правнукът ѝ Антонио Василев става учредител и член на „Фондация Българи“ и на Делфийския съвет в България.Заместник-председател на Съюза на колекционерите у нас. Създател е на Център за професионлно обучение „Българи“ подготвящ кадри в областа на турисма и на Галерия-Антиквариат „Българи“ през 2004г.
Меценат и колекционер, притежател е на едни от най- мащабните колекции на етнография, икони и щампи на Балканите.Издирването на ценни атрефакти и създаването на тематични колекции водят до следващата стъпка: представянето им в различни изложби.
В Националния исторически музей бе представена изложба „Златарството по българските земи „ XVI-XX в., в която бяха показани над 500 образци избрани от част от голямата му лична колекция.
Изложбата „Да бъде благословен хляба и живота“ в Регионалния исторически музей на София през 2019г. Антонио Василев показа за първи път най-голямата колекция от печати за просфора и домашни обредни хлябове.
Негови колекции са представяни и в гр.Троян, гр.Царево и др.