40 платна на родоначалника на българския импресионизъм - Атанас Михов | галерия БЪЛГАРИ
817
post-template-default,single,single-post,postid-817,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

40 платна на родоначалника на българския импресионизъм – Атанас Михов

На 24 февруари галерия „Българи“ показа 40 непоказвани пейзажа на един от родоначалниците на българския импресионизъм Атанас Михов. Платната датират до 50-те години на ХХ век, а рисунките са предоставени от наследници на художника. Най-ранните са от 1904 г. В картините, рисувани между 1904-1906 г. се чувства добрата школовка в духа на реализма на Ярослав Вешин, като неговите зимни пейзажи и тези на битовия жанр наподобяват до такава степен учителя, че са предизвикали коментарите на колегите за възможност да се подпишат като правени от Вешин.

Импресионизмът, започнал у нас с Атанас Михов и Никола Петров, по-късно се развива в динамично степенуване на цветните петна при Борис Денев и Никола Танев и в особената колористична декоративност на Майстора. Пионерът на българския импресионизъм Атанас Михов развива своя стил по посока на въздушния илюзионизъм на цветните настроения. Той се проявява в особената дълбочина на неговите картини, замъглени хоризонти, своеобразни нежни воали, покриващи пейзажите, резултат от умението да подчини картината на обща цветна тоналност, без ексцентрични цветови контрасти. Пейзажите, показани в галерия „Българи“ разкриват в истинския смисъл на думата личното отношение на художника към родната природа, любовта и привързаността му към нея до края на живота.

Емблематични картини на Михов са Ледовете на Дунава и Край Силистра. Художникът участва на Изложението в Париж през 1937 г., както и в изложби в Мюнхен, Лиеж, Венеция, Прага, Белград, Загреб, Любляна, Рим и др.

Показаните в Галерия „Българи“ пейзажи от първата половина на ХХ век на Атанас Михов ще доставят удоволствие на любителите на изкуство у нас. Те носят характерните белези на въздушния илюзионизъм и цветни настроения, характерни за родоначалника на импресионизма у нас, за какъвто той сега се смята, заедно с Никола Петров.

Художествен консултант на галерия „Българи“ е проф. Аксиния Джурова.