Изложба“Българско златарско изкуство XVII-XIXв.“ 2017г. в Музей на занаятите-гр. Троян

9f6d22dec5a20bcdd01cd84e98637764_XL

Изложба“Българско златарско изкуство XVII-XIXв.“ 2017г. в Музей на занаятите-гр. Троян

На 3 март 2017 г., Община Троян, Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства – град Троян и Съюзът на колекционерите в България  представи една забележителна експозиция – българско златарско изкуство. Етнографската колекция, собственост на г-н Антонио Василев, включва предмети, съхранили материалното богатство на българския народ – женски и мъжки накити: пафти, обици, гривни, колани и много други. Времево експонатите от колекцията, отразяват развитието на народните занаяти през Възраждането. Освен като предмети с утилитарна функция, те са доказателство за естетическия вкус на своите притежатели.

Каквито и промени да настъпват, неизменен аксесоар на женското облекло за всички времена остава накитът. Изработването му е специфично културно явление с дълъг исторически живот. Едно надграждане и приемственост, съчетаващи богатството и преплитането на различните култури по нашите земи. Накитите, представени в колекцията, са не само част от костюма на българката, но и мерило за нейния социален статус и семейно положение. В тях е заключена мистичната символика на вярата. Това ги превръща в неразделна част от българския бит. Едва ли има други лични вещи, които да съпътстват човека през целия му живот.

Колекцията отразява духовните ценности, историята и вяра на българите. Етнографските предмети са събирателният образ, който отразява Възрожденския бит и модата в аксесоарите, както в дамското, така и в мъжкото облекло. Образците, които бяха видяни в експозицията, представиха една нова форма на естетика и приемственост. Те провокират интерес чрез красотата и съвършенството, обръщайки се към традиционния български бит и изконните ни културни ценности.