“Природни дарове” изложба на Десислава Денева | галерия БЪЛГАРИ
873
post-template-default,single,single-post,postid-873,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

“Природни дарове” изложба на Десислава Денева

Според библейското разбиране, думата „плът” се противопоставя на „дух” и според Йов, тя понякога значи нещо живо и чувствено. Тълкува се като веществото, от което са съставени живите твари и човека, а изразът „от плът и кръв” е равнозначен на осезаемата реалност. Тя е нежна и жестока едновременно.

Преливаща от живот, плътта подканва и привлича. Тя е застинала и „позира” или напротив, извивките и диктуват своя ритъм. Изначалната женственост, като дар от природата е вечна художническа провокация. Природата, неизменният учител за красивото. Тази хармония е силна и истинска. Тя е не подвластна на времето, което ни залива със своята рекламно естетизирана, фалшива „красота”, модно актуална, а всъщност преходна в своята изменчивост. Вечната евина жизненост, пищна като райска градина, волна птица, истинска като живота.

Без излишен свян тя споделя своите дарове, а истинността е риск, който съм приела като автор.

Деси Денева

От 14 април 2016 галерия БЪЛГАРИ представя Десислава Денева, която е позната на публиката с активното си присъствие в художествения живот. Представените работи са създадени през последните няколко месеца и са нови експерименти с формата на натурата и креативността на символите.Те са продължение на авторовото филосовско изграждане през годините.

Десислава Денева е реализирала самостоятелни изложби в страната и чужбина.Нейното творчество е било презентирано във Франция, Холандия, Германия, Австрия, Унгария, Словакия, Северна Каролина-Америка. Картините и са приртежание на частни колекции и институции. Носител е на награди: Национален Конкурс „Алианц България“ Голямата награда за живопис, Национален Конкурс „Алианц България” награда за графика – регионален конкурс за гр.София, Награда в “Хартиено биенале“ – малки форми, Награда за живопис галерия“Алба“, Втора академична награда за монументална живопис в съавторство с В.Занков Била е резидент : гр.Барселона, Испания,„Културмодел”-гр.Пасау, Германия, „Сите Интернационал де арт” – гр.¬Париж, Франция Участвала е в множество интернационални симпозиуми в страната, Европа и Америка Реализирала е монументални проекти : подова мозайка /камък и метал/ – гр.Хисар, стенни мозайки – гр. Добрич, гр.София, Фрески– гр.Шумен, гр.София, витраж в съавторство с Д.Цурева