„По следите на .....” | галерия БЪЛГАРИ
727
post-template-default,single,single-post,postid-727,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

„По следите на …..”

Изложбата „По следите на ….” е част от програмата на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” за отбелязване на 100-годишнината от рождението на видния български историк проф. Иван Дуйчев. Ще бъдат представени снимки от личния архив на учения, както и от архивите на проф. Асен Василиев, Веселин Бешевлиев, Димитър Яранов, правени по време на експедиции из Балканите през ХХ в. Подбрани са снимки на църкви, манастири и параклиси, част от които вече не съществуват, за да станем съпричастни на едно завинаги отминало време. Фотообективите на учените са запазили и редки стенописи, фрески и други култови обекти, които представят под различен ъгъл православното ни културно наследство.

В духа на приемствеността и пиетата към старината, в изложбата са включени и фотоматериали от експедицията на сътрудниците на Център „Иван Дуйчев”, проведена в Македония и Гърция през есента на 2006 г. Посетителите на изложбата сами ще могат да направят паралела между „някога и сега”, тъй като в много случаи посетените от бележитите български учени обекти и места, съхранени с дигиталните камери на най-новото поколение изследователи, са едни и същи. Затова мотото на изложбата „По следите на ….” поставя акцент върху приемствеността между генерациите в науката, върху необходимостта от традиция в изучаването на нашата средновековна култура. „По следите на ….” значи и по следите на предшествениците, и по следите на православното минало, и по следите на фактите, формирали националната ни идентичност.

Като органична част от фотоизложбата ще бъдат представени живописни платна на Станислав Памукчиев, Георги Маринов, Лиляна Станкова, посветени на различни църкви на Балканите. Трима творци с различна индивидуалност, участвали в експедицията на Център „Иван Дуйчев” ще представят своя модел на християнските култови места, с които са свързани важни моменти от историята ни. Любителите на графиката ще могат от своя страна да видят скици на църкви и манастири, направени от Ангел Давидов.

Проф. Аксиния Джурова