„Позната и непозната” - Златка Дъбова | галерия БЪЛГАРИ
704
post-template-default,single,single-post,postid-704,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

„Позната и непозната” – Златка Дъбова

На 5 ноември 2007 г. Златка Дъбова, един от най-известните майстори на гравюрата у нас, щеше да навърши 80 години. Нейните графики бяха влезли в почти всеки дом, тя бе позната, харесвана и желана със своя свят – плод на “неконтролирания” афинитет на българина към реалистичния рисунък и традицията със специфичната, бих казала “атавистична” сетивност и декоративна естетика.

Защо тогава позната и непозната? Галерия “Българи” представя тридесет рисунки, монотипии, литографии, които са подбрани така че да покажат от една страна, най-ранните години на Златка Дъбова (1957-1961 г.), една от любимите ученички на Илия Бешков, взела също от монументалността и изчистената композиция на Кирил Цонев и от експресивната линия на Иван Милев. От друга страна в изложбата са включени гравюрите от 1984 г., които излизат от вкуса на широкия кръг от почитатели и бележат върхови моменти в този забравен от съвременниците графичен жанр – черно-бялата гравюра. На брега, Морски дневник, Плашило разкриват корените на нейните творчески инспирации – живата космогония и митологична система като усещане в народа ни. Един свят на нашите предци, отиващ си под напора на техническата цивилизация, в който от “любовта със змея” се е раждал героят или юнакът, в който синкретичното безвремие е било реалност, а дионисевският механизъм е определял универсалността на народното творчество и митология и е поддържал органична връзка между природата и човека.

Най-ранните гравюри разкриват все още Златка Дъбова преди всичко като добър рисувач, художник с тънко чувство към колоритните съчетания в малко познатите великолепни монотипии.
В последните графични листи, показани в тази изложба в цикъла “Св. Петка”, тя се връща към чистотата на черно-бялата гравюра. В тях се разкрива освен техническата прецизност на гравюрата на дърво, но и преосмислянето на традицията от една нова гледна точка. Нейните своеобразни носталгични видения и блянове разкриват нуждата на съвременния човек от духовна балансираност, от овладяване на времето и влизане в крак с него, от идентифицирането на своята личност, с една дума от духовна вглъбеност. Всичко това разкрива един странен феномен в творческото развитие на Златка Дъбова. Тя е от графиците у нас, които винаги са били харесвани и от критиката, и от зрителите, приживе и днес.

С тази изложба галерия “Българи” анонсира юбилейната изложба на Златка Дъбова и Христо Нейков, която е в подготовка за есента на 2008 г. от Съюза на българските художници.

Проф. Аксиния Джурова