Дора Кънчева - избрано | галерия БЪЛГАРИ
1000
post-template-default,single,single-post,postid-1000,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Дора Кънчева – избрано

Дора Кънчева е родена на 5 юни 1926 г. в Стара Загора. През 1951 г. завършва живопис в Националната художествена академия при проф. Дечко Узунов. Бащата на Дора Кънчева също е художник и е ученик на Иван Мърквичка. Върху творческото й развитие също оказва влияние и приятелството й с художничките Славка Денева и Лика Янко. Учи при проф. Дечко Узунов.След завършване на академията 1951г. се установява в София и участва в Общите художествени изложби.През 1963г. е приета за член на СБХ, а през 1966г. открива първата си самостоятелна изложба в София.Наградена е за заслуги към българската култура с орден „Св.Св. Кирил и Методи” през 1977г.Има повече от двадесет самостоятелни изложби.

Дора Кънчева работи предимно в областта на живописта. Създава морски, градски и природни пейзажи, които се отличават с експресионистичен рисунък, едри мазки и силни  контрасти.

Творби на Дора Кънчева са притежание на много държавни галерии у нас, както и на частни колекции в Белгия, Франция ,Швейцария, Финландия, Русия, Япония, Испания, Австрия, Великобритания, САЩ и др.

През 2013г. Дора Кънчева напусна този свят.