“Докосвания” - Диана Стоилова и Искрен Илиев | галерия БЪЛГАРИ
615
post-template-default,single,single-post,postid-615,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

“Докосвания” – Диана Стоилова и Искрен Илиев

Галерия “Българи” представя за първи път в София двама български художници, възпитаници на българската и виенска школа, живеещи и работещи от близо две десетилетия във Виена.

Диана Стоилова, ученичка на проф. Петър Чуклев, работи в областта на графичното изкуство, акварела и маслената живопис. Тя е представила редица свои изложби във Виена, Грац, Франкфурт, Лондон, Ню Хейвън, Париж, Варна. Нейни работи се намират в Музея за графика “Шрайнер” в Бад Щебен, Германия, в Art Dialog Foundation в Париж, в Грифит Арт Център в САЩ и др.

За последните си експерименти върху хартия, които излага в Галерия “Българи”, тя споделя:

“Обичам изчистените форми, доведени до синтез. Като проблем в изкуството особено ме вълнува силуетът. Така стигнах и до последните си търсения – моделирането на различни видове хартия и превръщането им в обекти – силуети. Хартията е изключителен материал, който дава големи възможности за работа”.

Искрен Илиев е роден през 1975 г. в град Варна. От 1996 г. живее и работи като независим художник във Виена, Австрия. Завършил е Университета по приложни изкуства във Виена, специалност – живопис. Има многобройни изложби, видео инсталации и сценични проекти, осъществени в Австрия, България, Италия, Франция, Словакия и Германия. Негови картини са част от частни колекции в Австрия, Холандия, Белгия и Швейцария. Занимава се с реализация на сценичен дизайн за Gucci, Formula 1, Rolling Stones и Robbie Williams, както и на визуални ефекти за IBM, Procter&Gamble, Roche и Mobilcom.

Работи предимно в поредици и серии, следвайки определени теми, като използва смесена техника върху платно. Големите му фигуративни картини са винаги “Без Име”. Последното му участие е в Първото дунавско биенале в знаменития музей “Данубиана” край Братислава.

Диана Стоилова представя серия от живописни видения, в които пластиката на колажа и звучните цветови съчетания следват крехките нишки на запазената й сетивност. В голямо форматните картини на Искрен Илиев, чрез точна рисунка и характерна перлена гама, са уловени любими състояния на жената, посегнала към плода на познанието и насладата.

Привидно контрастни, двамата български художници се докосват чрез ненакърнената си сетивност, завидната рисуваческа техника и живописна изтънченост.

Проф. Аксиния Джурова