Галерия БЪЛГАРИ представя Валентин Старчев | галерия БЪЛГАРИ
859
post-template-default,single,single-post,postid-859,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Галерия БЪЛГАРИ представя Валентин Старчев

Приятели на галерия БЪЛГАРИ
Почитатели на Валентин Старчев,
Не си спомням колко пъти се е налагало да откривам изложбаи на Старчето и по различни поводи да споделям какво мисля за него като скулптор. Малко е да се каже, че познавам моя състудент Валентин Старчев като творец – по-точно обичам това , което прави един от малцината големи съвременни скулптори, които съхраниха в изкуството си пластическото начало и постигна свой език без да загуби изобразителната сила на формата, нейното пространствено проявление, вътрешен смисъл и значение.

Утвърждаването на Валентин Старчев мина през толкова творчески препядствия, че ако трябва да се опише тяхната последователност се налага да минем от изпитанията на доброто и красивото до всички безумия, които се случваха в българската култура от началото на 60- години до днес. От награждаването му на Първата младежка излажба през 1961 г. До „мъдрото” решение на столичния съвет да премахнат паметника му за 1300 годишнината на българската държава.Като правило особено през 60-те и началота на 70-те години журетата на общите художествени изложби се „самообразоваха” като отхвърляха работите му, приемайки ги след няколко години адмиративно.Нещо повече – една от отхвърлените големи работи след година беше поставена в един от най-големите световни скулптурни музеи в БелгияІ А там по правило не се съобразяваха с някогашната идеологическа чистота на българските журита.

Миналата година с една знакова изложба в галерия „Райко Алексиев” – духовно и пластично послание на нашето време, Валентин Старчев постави на място всички, които се упражняваха с името му и се учеха на „гражданска и политическа отговорност”, препикавайки тово, което тяхната безотговорност беше направила с паметника му пред НДК. Днес с една образцова изложба, колкото камерна, толкова и пластически извисена Старчето и галерия БЪЛГАРИ показаха как се представя и показва сериозно изкуство. Валентин Старчев е път в съвременната българска скултура, по който мина преди всичко нейната пластическа свобода, духовна дълбочина и лична независимост.Скулптор, който разговаря със света на трайните истини и като посветен в техните тайни съдбата го е дарила с възможност да ги материализира пластически като знаци на времето.
Пластическото начало, формата и пространството са живиІ Един скулптор ги е превърнал в смисъл на живота си.
Да му благодарим преди всичко за верността му към себе си!
Спорко , благодаря ти!

Светлин Русев
17 март 2016 г.